Het SFC daagt uit, ondersteunt en werkt aan de bouwstenen van jouw toekomst.

INTEGRALE VEILIGHEID

PROFIEL
+ -

Deze Se-N-Se (Secundair-na-Secundair) is een specialisatiejaar.

De opleiding steunt op een ruim aanbod aan praktische en theoretische activiteiten binnen de sector van veiligheid. Externe lessen en observatieactiviteiten maken deel uit van de opleiding Veiligheid. Op deze wijze krijg je voeling met verschillende praktijksituaties.

Binnen het vak Lichamelijke opvoeding wordt er via verschillende bewegingsdomeinen gewerkt rond vier basiseigenschappen: kracht, snelheid, lenigheid en uithouding. Om je goed voor te bereiden op mogelijke verbale en fysieke conflicten, leer je via de cursus fysieke ontwijkingstechnieken hoe hiermee om te gaan. Het mag duidelijk zijn dat het fysieke aspect zeer belangrijk is, niet in het minst om je voor te bereiden op mogelijke fysieke proeven van de politie of defensie.

In het vak recht kom je meer te weten over de regelgeving die betrekking heeft op het aspect bewaking. Je leert helder rapporteren bij Nederlands en je schaaft je vreemde talen kennis bij in de vakken Frans en Engels. Verder verwerf je meer inzicht in (de professionele omgang met) verschillende culturen dankzij de vakken psychologische, sociale en culturele vorming, communicatievaardigheden en conflicthantering.

Afrondend word je in deze Se-N-Se voorbereid op de verschillende selectieproeven van de politie en word je ondergedompeld in de wereld van defensie. Je zult ook ervaring opdoen als voetbalsteward. Daarnaast kun je heel wat attesten behalen die nodig zijn in het werkveld.

LESSENTABEL
+ -
Lessentabel Se-n-Se: Integrale Veiligheid7de jaar
Engels1
Frans2
Lichamelijke opvoeding6
Nederlands3
Planning en organisatie1
Psychologische, sociale en culturele vorming1
Recht4
Toegepaste psychologie2
Veiligheid: politie, brandweer, bewaking, preventie, bedrijfseerstehulpverlener, defensie8
Werkplekleren4
Totaal32
TE BEHALEN ATTESTEN
+ -
 • Algemeen bekwaamheidsattest bewakingsagent
 • Modulecertificaat levensreddende handelingen (onderdeel nieuw brevet BO1 brandweerman): eerste interventie ploeglid, werken op hoogte, kleine blusmiddelen
 • Voetbalsteward & divisiechef
 • Bedrijfseerstehulpverlener
 • VCA-attest
 • Deelname functioneel parcours politie
 • Deelname cognitieve testen politie
 • Vrijstelling cognitieve test politie na behalen certificaat Se-n-Se
 • Vrijwillige deelname PTO
 • Vrijwillige deelname FGA
 • Getuigschrift Se-N-Se
AANMELDINGSPROCEDURE
+ -

De aanmeldingsprocedure bestaat uit verschillende stappen.

Op 21 maart ben je van harte uitgenodigd op onze openschooldag. Op die dag heb je de mogelijkheid om via de website te chatten met de leerkrachten. Zo krijg je snel en duidelijk antwoord op al je vragen.

Kon je er op 21 maart niet bij zijn, geen paniek. Op 30 juni organiseren we deze chatsessie nog een keertje.

Vanaf 19 april kan je je dan officieel aanmelden voor onze richting Integrale Veiligheid. Je zult vanaf dan  de knop ‘aanmelden’ op de website zien verschijnen. Via deze knop kan je een officieel aanmeldingsdocument invullen.

Om je aanmeldingsdossier te vervolledigen, zal je daarna ook volgende documenten, eveneens via de website, moeten uploaden:

 • kopie identiteitskaart
 • kopie rijbewijs (indien behaald)
 • uittreksel uit het strafregister finaliteit 596.1.35 bewaking, opleiding agent art 6 lid 1 1ste wet 10 april 1990’.
 • kopie diploma secundair onderwijs
 • kopie rapport 6de jaar secundair onderwijs
 • medisch attest (ingevuld door de huisarts)

De volgende stap is het officiële intakegesprek. Deze mondelinge selectieproef vindt op 2 momenten plaats: 1 juli en 23 augustus. Indien je alle documenten ingediend hebt, krijg je een mail om je in te schrijven voor dit gesprek. Je kiest dan welke dag en op welk uur je zult komen.

Je legt op het door jou gekozen moment een mondelinge selectieproef af. In dit gesprek presenteer je jezelf aan de hand van een PowerPoint, Prezi…. Je vertelt wie je bent, wat je vooropleiding is, wat je kwaliteiten en werkpunten zijn, waarom je gemotiveerd bent om deze richting te volgen en hoe je vindt dat jij bij de richting past.

Na dit gesprek vindt er een toelatingsklassenraad plaats. Hier wordt er beslist of je al dan niet toegelaten wordt tot de richting. Pas na een positieve evaluatie word je ingeschreven voor de richting en word je op 1 september verwacht op onze schoolbanken.